Η Τήλος είναι ένα μικρό αλλά πλούσιο νησί των Δωδεκανήσων, κοντά στις τουρκικές ακτές και συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και τα κοντινά νησιά. Η φύση πλούτισε αυτό το μικρό νησί με δεκαεννέα παραλίες, δώδεκα βουνά με ρέουσες πηγές και μοναδική πανίδα και χλωρίδα.

Η Τήλος ήταν ακουστή από την αρχαιότητα για τα αρώματα της από τα βότανα και τα λουλούδια που ανθίζουν. Ολόκληρο το νησί αποτελεί έναν οικολογικό θησαυρό που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες ως οικολογικό πάρκο και είναι το μοναδικό νησί της Μεσογείου που εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000.

Το λιμάνι του νησιού βρίσκεται στο χωριό Λιβάδια, που προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα στους επισκέπτες με τα πολλά ταβερνάκια, ενώ δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται μια μεγάλη παραλία με πεντακάθαρα νερά. Στους λόφους πάνω από τα Λιβάδια βρίσκεται το Μικρό Χωριό, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που κτίστηκε τον 15ο αιώνα. Εκεί οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν σε λιθόστρωτους δρόμους και να θαυμάσουν τα ερείπια του κάστρου και τα παλιά, πετρόκτιστα σπίτια, ενώ οι βυζαντινές εκκλησίες είναι διακοσμημένες με πανάρχαιες τοιχογραφίες. Το βράδυ όμως, τα εγκαταλελειμμένο χωριό ζωντανεύει ξανά με μουσική από το μπαρ.

Η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μεγάλο Χωριό και ξεχωρίζει χάρη στα γραφικά του τοπία με την νησιώτικη αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων σπιτιών. Στο Μεγάλο Χωριό ο επισκέπτης θα θαυμάσει το μεσαιωνικό κάστρο και το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, χτισμένο τον 15ο αιώνα, στο κέντρο μιας κατάφυτης περιοχής που προσφέρει δροσιά χάρη στα πανύψηλα κυπαρίσσια και πλατάνια.

Κοντά στο Μεγάλο Χωριό βρίσκεται το σπήλαιο Χαρκάδιο, μέσα σε μια περιοχή στρωμένη από ηφαιστειακή λάβα, όπου ανακαλύφθηκαν οστά από νάνους ελέφαντες, που χρονολογούνται από το 8.000-9.000 π.Χ. Περισσότερα παλαιοντολογικά ευρήματα από το σπήλαιο βρίσκονται και στο αρχαιολογικό μουσείο του Μεγάλου Χωριού.

Το κατάφυτο νησί της Τήλου είναι γεμάτο από μονοπάτια που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρήσει τα πάνω από εκατό είδη πουλιών που μένουν στο νησί και τα εκατοντάδες είδη άγριας χλωρίδας. Άλλες φορές, τα μονοπάτια οδηγούν σε ερημικές παραλίες με καταγάλανα νερά ή σε κάποια από τις 200 εκκλησίες. Η Τήλος είναι ένα νησί που αν δε σε μεθύσει από τα αρώματά της σίγουρα θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα είτε με τη φυσική ομορφιά της και τα μοναδικά πτηνά της είτε με τη σύγχρονη αλλά απόλυτα ήρεμη ζωή της.

*Ευχαριστούμε το δήμο Τήλου και το VisitGreece για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες tilos.gr και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού.

                                                      iloveyougreece.gr

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.