Το περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα κάνει αναφορά στην αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα και στις αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό. Οι δημοσιογράφοι συνομιλούν με τον ιδιοκτήτη του τουριστικού γραφείου Attika Reisen με έδρα το Μόναχο, Μιχάλη Καραβά, ο οποίος τονίζει ότι ο τουρισμός παρουσιάζει φέτος μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα και σημειώνει ότι το 2014 θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη έτος με ρεκόρ αφίξεων.

«Έβλαψαν οι λαϊκισμοί»

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η τουριστική κίνηση είχε μειωθεί την περίοδο της κρίσης, μια και οι εικόνες από διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία λειτουργούσαν αποθαρρυντικά. Παράλληλα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα, ενώ λαϊκές εφημερίδες όπως η BILD έριχναν λάδι στη φωτιά με χαρακτηρισμούς όπως «χρεωκοπημένοι Έλληνες» και προτροπές για πώληση μερικών νησιών. «Όλα αυτά έβλαψαν τις σχέσεις των δύο λαών, αλλά το πρόσφατο παρελθόν φαίνεται να έχει ξεχαστεί, καθώς πλέον εδώ και δύο χρόνια υπάρχει στην Ελλάδα σταθερή κυβέρνηση και δεν ακούγεται πλέον τίποτα για απεργίες και διαδηλώσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πρακτική της «αρπαχτής»;

Αναφορά γίνεται επίσης στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων ομάδων επισκεπτών και στη δημιουργία ειδικών πακέτων π.χ. για τουρισμό ευεξίας ή γευσιγνωσίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω της αύξησης του τουρισμού σε μερικά νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων. «Εάν συνεχιστεί η πρακτική της ‘αρπαχτής΄, θα αποβεί τελικά σε βάρος της ελληνικής οικονομίας», σχολιάζει το δημοσίευμα και καταλήγει με την επισήμανση ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα τρία τέταρτα των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν διακοπές ούτε στη Ελλάδα διότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές.

Καταιγίδες και κρίση στην Ιταλία

Τριάντα εκατομμύρια Iταλοί, φέτος, δεν πάνε διακοπές και η κύρια αιτία, όπως αναφέρει το 58% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Federalberghi, είναι και πάλι, η οικονομική κρίση αλλά και οι καλοκαιρινές καταιγίδες που κάνουν τη σεζόν δύσκολη για τους τουριστικούς επιχειρηματίες. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου μείωσαν εντυπωσιακά τις αφίξεις, μέχρι και κατά 70%, κυρίως στις βόρειες και κεντρικές περιφέρειες της χώρας. Όσοι δεν πτοήθηκαν και επιθυμούν – παρά την οικονομική στενότητα και τις μετεωρολογικές συνθήκες – να εγκαταλείψουν πόλεις και υποχρεώσεις, σε ποσοστό 81% θα παραμείνουν εντός Ιταλίας. Οι διανυκτερεύσεις τους, κατά μέσον όρο, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις οκτώ βραδιές.

Δεν έχει διακοπές τον Αύγουστο

Η Federalberghi δεν κρύβει ότι βασίζεται, κυρίως, στις αφίξεις ξένων τουριστών, αρχίζοντας από τους Oλλανδούς και τους Γερμανούς. Παρά τα φετινά, αρνητικά στοιχεία, η παρουσία ξένων επισκεπτών στην Ιταλία σημειώνει, μέχρι τώρα, μικρή αύξηση του 2,5%. Ανάσα ανακούφισης για έναν τομέα που σκέφτεται να ζητήσει, όπως γράφει ο τύπος, την έκτακτη οικονομική στήριξη της κυβέρνησης της Ρώμης. Μια ακόμη δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Ixe προσθέτει ότι το 74% των Ιταλών, τον Αύγουστο, δεν θα φύγει για διακοπές και θα περιοριστεί σε φθηνά σαββατοκύριακα κοντά στις μεγάλες πόλεις. «Οι έρημες πόλεις και οι ουρές στους αυτοκινητόδρομους είναι ανάμνηση του παρελθόντος και μόνο», προσθέτει η έρευνα. Η οικονομική κρίση άλλαξε καθοριστικά παραδόσεις και συνήθειες.

Πηγή: protothema.gr

Comments are closed.