Ο Πόρος, το ιδιαίτερο νησί του Αργοσαρωνικού, απέχει μόλις 32 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και είναι για πολλούς ένας αγαπημένος προορισμός εξαιτίας της μοναδικής φυσικής ομορφιάς του.

Ο Πόρος, που αναδείχθηκε μέσα από την ποίηση του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, στην ουσία αποτελείται από δύο μικρότερα νησάκια που ενώνονται με μια μικρή γέφυρα. Τα νησάκια αυτά είναι γνωστά ήδη από την αρχαιότητα με τα ονόματα Σφαιρία και Καλαυρεία και έχουν ξεχωριστή σημασία στην ελληνική μυθολογία.

Η πόλη του Πόρου βρίσκεται στο μικρότερο νησί, τη Σφαιρία, το οποίο ουσιαστικά είναι ένας βράχος ηφαιστειακής προέλευσης. Η πόλη μάλιστα του Πόρου είναι χτισμένη ακριβώς επάνω σε έναν μικρό θολωτό κρατήρα. Η πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και από τότε διασώζονται πολλά μνημεία. Τα γραφικά σοκάκια της είναι γεμάτα με βουκαμβίλιες και τα νεοκλασικά κτίρια δημιουργούν μια υπέροχη ατμόσφαιρα στην πόλη.

Το σήμα κατατεθέν του Πόρου είναι το ιστορικό ρολόι στο λόφο της Σφαιρίας, που καλωσορίζει τους επισκέπτες του με την επιβλητική του παρουσία πολύ πριν φτάσει το πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει στο Αρχαιολογικό Μουσείο ευρήματα από τη Μυκηναϊκή εποχή, να θαυμάσει τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα στο βόρειο τμήμα του νησιού και να δοκιμάσει τις τοπικές νοστιμιές στα διάσπαρτα ταβερνάκια στην πόλη του Πόρου.

Η φύση πλούτισε τον Πόρο με πλούσια δάση από πεύκα και υπέροχες αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά. Από τις πιο γνωστές παραλίες είναι η παραλία της αγάπης, που το ερημικό σημείο όπου βρίσκεται σε συνδυασμό με τα πεύκα που φτάνουν μέχρι την αμμουδιά δίνουν ένα ρομαντικό χαρακτήρα στο τοπίο. Το νησί επίσης προσφέρει έντονες συγκινήσεις χάρη στα θαλάσσια σπορ που διοργανώνονται και στις πεζοπορίες που γίνονται στα καταπράσινα δάση της.

Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι του Πόρου, βρίσκεται το χωριό Γαλατάς, με το διάσημο Λεμονοδάσος του. Ο Γαλατάς συνδέεται με τον Πόρο με μικρά καΐκια και σκάφη-ταξί. Το Λεμονοδάσος έχει πάνω από 30.000 λεμονιές, πορτοκαλιές και νερόμηλους, ενώ προσφέρει υπέροχη θέα στα γαλάζια νερά του κόλπου.

Ο Πόρος, με τη φυσική ομορφιά και τα γραφικά τοπία του, προσφέρει τέτοια ξεγνοιασιά και ηρεμία που είναι ο ιδανικός τόπος ξεκούρασης για όλες τις ηλικίες.

*Ευχαριστούμε το δήμο Πόρου και το VisitGreece για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες poros.gr και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού.

Πόρος, το νησί της ξεγνοιασιάς! | iloveyougreece.gr

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.