Η Κέρκυρα, ένα από τα γνωστότερα νησιά της Μεσογείου βρίσκεται στο βόρειο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Η πόλη της Κέρκυρας είναι γνωστή για το έντονο βενετσιάνικο στοιχείο και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Εκεί, δίπλα στα ενετικά αρχοντικά, λαμβάνει χώρα το πιο ιδιαίτερο και διάσημο Πάσχα της Ελλάδας. Κάθε χρόνο, πλήθος επισκεπτών καταφτάνουν στην πόλη της Κέρκυρας την εποχή του Πάσχα για να ζήσουν αυτήν την ιδιαίτερη εμπειρία που συνδυάζει ρομαντισμό, γλέντι αλλά και σεβασμό στην παράδοση.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος κατά μήκος των παλιών ενετικών τειχών, με τη συμμετοχή και των 18 Φιλαρμονικών του νησιού. Ύστερα οι Φιλαρμονικές παρελαύνουν στην πόλη και γεμίζουν την ατμόσφαιρα με εύθυμα εμβατήρια. Τη Μεγάλη Δευτέρα, η αγορά γεμίζει με κόσμο και τα καντούνια, τα στενά δηλαδή σοκάκια, μοσχομυρίζουν από τα ιδιαίτερα γλυκά, όπως η φογάτσα και το μαντολάτο. Τη Μεγάλη Τρίτη, η πόλη ξαναβρίσκει τη ρομαντική της διάθεση σε μια ιδιαίτερη μουσική ποιητική βραδιά, μπροστά στα παλιά ανάκτορα, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη όλοι μαζεύονται στο Δημοτικό Θέατρο για να ακούσουν εκκλησιαστική μουσική.

Η ανάγνωση των Ευαγγελίων τη Μεγάλη Πέμπτη ακολουθείται από μια εντυπωσιακή τελετουργία στην πλατεία Δημαρχείου, όπου 12 κεριά σβήνουν ένα -ένα στο τέλος του κάθε Ευαγγελίου, δημιουργώντας μια μυστικιστική ατμόσφαιρα. Το συγκινησιακό κλίμα συνεχίζεται και τη Μεγάλη Παρασκευή. Όλη η πόλη γεμίζει από κόσμο, κάθε επιτάφιος συνοδεύεται και από μια Φιλαρμονική και στο τέλος όλοι οι επιτάφιοι συναντιούνται στο ιστορικό κέντρο δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο συνδυασμό πένθιμης μουσικής και χρώματος, με τις τόρτσες (μεγάλα κεριά), τα μανουάλια (βενετσιάνικα φανάρια) και τις σκόλες (λάβαρα).

Η μεγάλη γιορτή ξεκινάει στις 6.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με το έθιμο του τεχνητού σεισμού στο Ναό της Παναγίας των Ξένων. Στην μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, στις 11.00 ακριβώς, δίνουν το σήμα οι καμπάνες της πόλης και ξεκινά το πανηγύρι με θόρυβο και ένταση από τα τεράστια κανάτια, γνωστά ως μποτίδες, που εκτοξεύονται από τα στολισμένα μπαλκόνια. Ο εκκωφαντικός θόρυβος και ο ενθουσιασμός συνοδεύονται από τη μουσική των Φιλαρμονικών που μεταφέρουν το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης. Το βράδυ της Ανάστασης όλα τα μπαλκόνια είναι γεμάτα κεριά, η πόλη γεμίζει με κόσμο και μουσικές και το γλέντι συνεχίζει ως το πρωί μαζί με τη νοστιμιά της παραδοσιακής μαγειρίτσας της Κέρκυρας, την τσιλιχούρδα.

Επισκεφτείτε την Κέρκυρα όλο τον χρόνο… και σίγουρα θα την λατρέψετε!

*Ευχαριστούμε το δήμο Κέρκυρας και το VisitGreece για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες corfu.gr και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού.

iloveyougreece.gr




Booking.com

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.