Ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το δεύτερο σε ύψος βουνό των Βαλκανίων. Το υψηλότερο σημείο του  είναι η κορυφή Μύτικας σε υψόμετρο 2.917 μέτρων, που είναι και η ψηλότερη κορυφή της χώρα μας.

Τα οικολογικά χαρακτηριστικά, η φυσική ομορφιά και η σχέση του με την αρχαία ελληνική μυθολογία, έχουν κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το βουνό. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στον Όλυμπο κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί των αρχαίων Ελλήνων.

Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Η UNESCO το 1981 ανακήρυξε τον Όλυμπο «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας».

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ξενοδοχεία στην περιοχή

Μεικτά δάση από πεύκα, έλατα, δρυς, οξιές αλλά και σπανιότερα, τροφοδοτούν με νέκταρ και αμβροσία σπάνια φυτά μεσογειακού και αλπικού τύπου, αρπακτικά πουλιά και ζώα του δάσους.

Η έκταση του βουνού είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ έχει συνολικά 52 κορυφές που υψώνονται από τα 760 έως τα 2917 μέτρα.

Ο Όλυμπος είναι ένας από τους πιο δημοφιλής ορειβατικούς προορισμούς στον κόσμο, με χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

 

 

*Ευχαριστούμε το δήμο Δίου-Ολύμπου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και τις ιστοσελίδες dion-olympos.gr, olympusfd.gr και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.