Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών, μόλις 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, τη λίμνη Κερκίνη με τον μοναδικό υγροβιότοπο, που έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας.

Ήταν η ανθρώπινη παρέμβαση που δημιούργησε αυτό τον παράδεισο. Το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα και σταδιακά σχηματίστηκε η λίμνη Κερκίνη.

Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στο τόπο μια γοητεία μοναδική.

Η λίμνη προσφέρει της ιδανικές συνθήκες παρατήρησης πουλιών. Σήμερα είναι ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών, σπάνιων και προστατευμένων που ζουν και αναπαράγονται εδώ. Δεν είναι τυχαίο που επιστήμονες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο μας επισκέπτονται κάθε χρόνο για τις μελέτες τους.

Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

Το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης θεσμοθετήθηκε τον Νοέμβριο του έτους 2006, με σκοπό την προστασία της περιοχής ως εθνική φυσική κληρονομιά.

Στο Εθνικό Πάρκο έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πoυλιώv. Από αυτά 137 είδη φωλιάζουν, 134 είδη διαχειμάζουν και 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο και την ευρύτερη περιοχή ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και τροφοληψίας κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ταξιδιών τους.

Επίσης, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1300 είδη φυτών στο Εθνικό Πάρκο, ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια ή ενδημικά.

Ο επισκέπτης της λίμνης Κερκίνης και γενικότερα του Εθνικού Πάρκου, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει διάφορες δραστηριότητες στην ύπαιθρο και να γνωρίσει καλύτερα την περιοχή.

Ο επισκέπτης χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης, οι οποίες ονομάζονται «πλάβες» ή και κανό έρχεται σε άμεση επαφή με το υγρό στοιχείο, πλησιάζει, σε ασφαλή απόσταση για τα πουλιά στο παρυδάτιο δάσος και στην ακτογραμμή και μπορεί να παρατηρεί την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης, μπορεί να αφουγκραστεί τους ήχους της λίμνης και του βουνού μέσω περιηγήσεων με άλογα, ποδήλατα ή και με μια απλή πεζοπορία.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Εστιατόριο – Ξενοδοχείο «ΜΟΡΦΗ»

Ένας χώρος άνετος και προσεγμένα διακοσμημένος, είναι η παραδοσιακή ταβέρνα «ΜΟΡΦΗ».

Στην ταβέρνα «ΜΟΡΦΗ» τα φαγητά είναι συνώνυμα της υγιεινής διατροφής και της γαστρονομικής απόλαυσης.

Το Ξενοδοχείο «ΜΟΡΦΗ» λειτουργεί από το 2004 με δέκα δίχωρα διαμερίσματα και τέσσερα μονόχωρα studios αρμονικά δεμένα με την παράδοση, χτισμένα με πέτρα και ξύλο.

Εστιατόριο – Ξενοδοχείο «ΜΟΡΦΗ»
Διεύθυνση: Κερκίνη Σερρών
Τηλέφωνο: 23270-41036
Ιστοσελίδα: www.morfihotel.gr
MHTE: 0937Κ033Α0623700

Ταβέρνα «Κιόσκι»

Στα Κάτω Πορόια βρίσκεται η ταβέρνα «Κιόσκι»

Ψητά κρέατα, ψάρια και δεκάδες άλλες μοναδικές γεύσεις, μπορείτε να απολαύσετε στην ταβέρνα μας.

Η ταβέρνα «Κιόσκι» αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια την πιο ιδανική γαστρονομική δραπέτευση στα Κάτω Πορόια.

Ταβέρνα «Κιόσκι»
Διεύθυνση: Κάτω Πορόια Σερρών
Τηλέφωνο: 23270-22018


Ξενοδοχείο «Nastou View»

Χτισμένο δίπλα στο δάσος σε υψόμετρο 502 μέτρων, το Nastou View Hotel προσφέρει από τον Απρίλιο του 2007 αμέτρητες στιγμές χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και απόλαυσης στους θαμώνες του.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 10 πολυτελή δωμάτια, το καθένα με ξεχωριστό χαρακτήρα και διάκοσμο, όλα με σαγηνευτική θέα, που δημιουργήθηκαν με έμφαση στη λεπτομέρεια και θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

Ξενοδοχείο «Nastou View»
Διεύθυνση: Άνω Πορρόια Σερρών
Τηλέφωνο: 23270-51586/87
Ιστοσελίδα: www.nastouview.gr
MHTE: 0937Κ013Α0625000

Παραδοσιακός Ξενώνας «Βιγλάτορας»

Ένα χάνι χτισμένο πάνω στο δρόμο που ακολουθούσαν τα καραβάνια που διέσχιζαν τα Βαλκάνια, μετατράπηκε μετά από 100 χρόνια σε παραδοσιακό ξενώνα από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του, καθοδηγούμενοι από το πνεύμα φιλοξενίας που προϋπήρχε στο χώρο.

Το αρχοντικό χτισμένο σε έναν οικισμό ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, με χαρακτηριστικά της Μακεδονίτικης Αρχιτεκτονικής, στους πρόποδες του όρους Κερκίνης (Μπέλες), ο Βιγλάτορας φωλιάζει στην καρδιά του χωριού κάτω από την κεντρική πλατεία αγναντεύοντας τη λίμνη Κερκίνη και την κοιλάδα των Πορροίων.

Συνδυάζοντας αρμονικά αυθεντικά υλικά και έπιπλα με σύγχρονες ανέσεις, δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση φιλοξενίας στον επισκέπτη.

Παραδοσιακός Ξενώνας «Βιγλάτορας»
Διεύθυνση: Άνω Πορόια Σερρών
Τηλέφωνο: 23270-51231
Ιστοσελίδα: www.viglatorashotel.com

Ξενώνας «Κερκινίτης»

Στους πρόποδες του όρους Κρουσίων ο παραδοσιακός ξενώνας Κερκινίτης υποδέχεται τους επισκέπτες του διαθέτοντας 9 δωμάτια με προσεγμένο, καλαίσθητο και παραδοσιακό στυλ. Τα περισσότερα δωμάτια έχουν πανοραμική θέα στην λίμνη Κερκίνης.

Ο Ξενώνας διαθέτει μεγάλους κοινόχρηστους χώρους και ένα άνετο καθιστικό με κομψή επίπλωση παραδοσιακής αισθητικής. Τα μπροστινά δωμάτια διαθέτουν ιδιωτικές βεράντες με πανοραμική θέα στην λίμνη Κερκίνης.

Ξενώνας «Κερκινίτης»
Διεύθυνση: Λιθότοπος – Λίμνη Κερκίνη
Τηλέφωνο: 23250-41035
Ιστοσελίδα: www.kerkinitis.gr

*Ευχαριστούμε το δήμο Σιντικής και το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες sidiki.gr και kerkini.gr για την παραχώρηση υλικού.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply