Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών, μόλις 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, τη λίμνη Κερκίνη με τον μοναδικό υγροβιότοπο, που έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας.

Ήταν η ανθρώπινη παρέμβαση που δημιούργησε αυτό τον παράδεισο. Το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα και σταδιακά σχηματίστηκε η λίμνη Κερκίνη.

Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στο τόπο μια γοητεία μοναδική.

Η λίμνη προσφέρει της ιδανικές συνθήκες παρατήρησης πουλιών. Σήμερα είναι ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών, σπάνιων και προστατευμένων που ζουν και αναπαράγονται εδώ. Δεν είναι τυχαίο που επιστήμονες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο μας επισκέπτονται κάθε χρόνο για τις μελέτες τους.

Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

Το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης θεσμοθετήθηκε τον Νοέμβριο του έτους 2006, με σκοπό την προστασία της περιοχής ως εθνική φυσική κληρονομιά.

Στο Εθνικό Πάρκο έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πoυλιώv. Από αυτά 137 είδη φωλιάζουν, 134 είδη διαχειμάζουν και 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο και την ευρύτερη περιοχή ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και τροφοληψίας κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ταξιδιών τους.

Επίσης, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1300 είδη φυτών στο Εθνικό Πάρκο, ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια ή ενδημικά.

Ο επισκέπτης της λίμνης Κερκίνης και γενικότερα του Εθνικού Πάρκου, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει διάφορες δραστηριότητες στην ύπαιθρο και να γνωρίσει καλύτερα την περιοχή.

Ο επισκέπτης χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης, οι οποίες ονομάζονται «πλάβες» ή και κανό έρχεται σε άμεση επαφή με το υγρό στοιχείο, πλησιάζει, σε ασφαλή απόσταση για τα πουλιά στο παρυδάτιο δάσος και στην ακτογραμμή και μπορεί να παρατηρεί την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης, μπορεί να αφουγκραστεί τους ήχους της λίμνης και του βουνού μέσω περιηγήσεων με άλογα, ποδήλατα ή και με μια απλή πεζοπορία.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

«Ξενώνας Ιχνηλάτης» & Δραστηριότητες στην φύση

O ξενώνας “Ιχνηλάτης” είναι το προσωπικό σας καταφύγιο, με θέα την λίμνη Κερκίνη! Φτιαγμένος με φυσικά υλικά, πέτρα και ξύλο, ξεχωρίζει για την ανεπιτήδευτη κομψότητα και εναρμονίζεται τέλεια στο μεγαλείο του φυσικού τοπίου. Φιλικός για οικογένειες.

Επίσης διοργανώνουμε δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες: Ιππασία παραλίμνια & Βαρκάδα στον σπουδαίο υγροβιότοπο!

«Ξενώνας Ιχνηλάτης» & Δραστηριότητες στην φύση
Διεύθυνση: Κορυφούδι Κερκίνης | Σέρρες
Τηλέφωνο: 23270-41000 | 6932 031 940
Ιστοσελίδα: www.ixnilatis.gr
MHTE: 0937Κ91000693001

«Ξενοδοχείο Epavlis»

Το Ξενοδοχείο Epavlis χτίστηκε με πολύ μεράκι και αγάπη σε ένα καταπράσινο τοπίο από πλατάνια και τρεχούμενα νερά στις παρυφές του Όρους Μπέλλες, σε υψόμετρο 400 μέτρων.

Ο ιδιοκτήτης του θέλησε με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον να δημιουργήσει ένα συνδυασμό της παραδοσιακής με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική προσφέροντας σε όλους τους χώρους άνεση, ασφάλεια, ηρεμία και ψυχαγωγία.

«Ξενοδοχείο Epavlis»
Διεύθυνση: Πορρόια Σερρών | Σέρρες
Τηλέφωνο: 23270-28180
Ιστοσελίδα: www.epavlishotel.gr
MHTE: 0937Κ033Α0620300

*Ευχαριστούμε το δήμο Σιντικής και το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες sidiki.gr και kerkini.gr για την παραχώρηση υλικού.

Λίμνη Κερκίνη: Top προορισμός για τους φυσιολάτρες | iloveyougreece.gr

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.