Η πόλη της Ξάνθης χτισμένη αμφιθεατρικά στα τέλη του 19ου αιώνα, ξεχωρίζει με τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα νεοκλασικά κτίρια και τα παραδοσιακά οικοδομήματα και συνδυάζουν την τοπική με την οθωμανική αρχιτεκτονική.

Ο επισκέπτης από τα πρώτα κτίρια που θα δει στην παλαιά πόλη είναι το Δημαρχείο, που κτίστηκε το 1830 από τον Εβραίο καπνέμπορο Μωυσή. Στην οδό Ορφέως βρίσκεται η Δημοτική Πινακοθήκη, που στεγάζεται σε παλαιό κτίριο της πόλης και κοντά της το Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, που στεγάζεται στα αρχοντικά των καπνεμπόρων Aθανασίου και Παντελή Kουγιουμτζόγλου.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ξενοδοχεία στην περιοχή

Κοντά στο Λαογραφικό είναι η πλατεία Μητρόπολης. Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κτίστηκε το 1839 και είναι τρίκλιτη βασιλική. Το τριώροφο καμπαναριό του κτίστηκε το 1924. Απέναντι βρίσκεται το Μητροπολιτικό Μέγαρο, ένα διώροφο κτίριο με ημιυπόγειο χώρο, που χρονολογείται από το 1897. Τέλος, αξίζει να δει ο επισκέπτης τα κτίρια του Α’ Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Σταλίου.

Καρναβάλι της Ξάνθης

Όλη η πόλη μια παρέα βγαίνει στους δρόμους και γεμίζει κάθε γωνιά με χορούς και μουσικές.

Πληθώρα λαογραφικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υποστηρίζουν το διάσημο καρναβάλι. Οι εκδηλώσεις που εκτείνονται σε όλο το διάστημα της Αποκριάς περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές βραδιές, εκθέσεις, ποδηλατικούς γύρους, παιχνίδια στους δρόμους, θέατρο σκιών και αναβίωση εθίμων.

Κορυφαία στιγμή των αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση το απόγευμα της τελευταίας ημέρας. Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν το Βασιλιά Καρνάβαλο. Το αποκριάτικο ξεφάντωμα λήγει αργά το βράδυ στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου με την αναβίωση του κάψιμου του Βασιλιά του Καρναβαλιού.

 

*Ευχαριστούμε το δήμο Ξάνθης και το VisitGreece για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες cityofxanthi.gr και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού.

iloveyougreece.gr

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.