Η Κίμωλος ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται δίπλα στη Μήλο. Παρά τη μικρή της έκταση, διαθέτει ατελείωτες ομορφιές. Ηφαιστειογενές νησί, με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων, η Κίμωλος φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες με ψιλή αμμουδιά και βότσαλο σε γραφικούς μικρούς όρμους.

Δύο οικισμοί (Μέσα και το Έξω Κάστρο) αποτελούν την πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό. Χτισμένο γύρω από τον αρχικό πυρήνα του μεσαιωνικού κάστρου, το Μέσα Κάστρο διατηρεί όλα τα στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και διαθέτει μοναδική γραφικότητα. Τα σπίτια σχημάτιζαν το εξωτερικό τείχος του και είχαν παράθυρα-πολεμίστρες. Το Έξω Κάστρο χτίστηκε το 17ο αι. και επεκτάθηκε γύρω από το Μέσα Κάστρο. Έχει κτίσματα τετράγωνα και λιτά, σε αντίθεση με τα κτίσματα του Παλιού Χωριού, που τα χαρακτηρίζουν οι θόλοι και οι καμάρες.

Στην Κίμωλο μπορεί κανείς να περιηγηθεί με τα πόδια, με αυτοκίνητο και μηχανάκι, με λεωφορείο που φτάνει σε ορισμένες παραλίες και με ταξί.

Πλήθος από μονοπάτια, ακόμη χρησιμοποιούμενα από τους ντόπιους κατοίκους, οδηγούν σε κάθε γωνιά του νησιού.

Ανακαλύψτε το μοναδικό οικοσύστημα του νησιού, όπου κυριαρχούν οι μυρτιές, οι σχίνοι και οι καλαμιές, οι συκιές, τα κλήματα και οι μπλε σαύρες στις ακτές της βόρειας ακατοίκητης πλευράς του νησιού βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια Monachus monachus.

Αναζητήστε το «Σκιάδι», ένα μοναδικό γλυπτό της φύσης που μοιάζει με τεράστιο πέτρινο μανιτάρι. Ακολουθήστε την υπέροχη διαδρομή από το Χωριό (διαμέσου του βουνού Σκλάβος) προς την παραλία Αγιόκλημα με τη θερμή πηγή που περιμένει τους κουρασμένους πεζοπόρους. Επίσης, θερμές ιαματικές πηγές υπάρχουν στα Πράσσα (όπου γινόταν η εξόρυξη της κιμωλίας), στο Κάστρο με τα κοκκινωπά βράχια και στα Θερμά.

Αξιοθέατα

Οι οικισμοί Μέσα Κάστρο και Έξω Κάστρο στο Χωριό, δείγματα αιγαιοπελαγίτικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Η εκκλησία του Χριστού, η αρχαιότερη εκκλησία του νησιού, η οποία χτίστηκε το 1592 από τον ιερέα Ιωάννη Ράμφο.

Ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, η μητρόπολη του νησιού στην οποία βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας φιλοτεχνημένη από τους Παλαιολόγους τον 15ο αιώνα.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, μοναδικό στολίδι ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας με την εικόνα του αγίου Χρυσοστόμου η οποία αγιογραφήθηκε το 18ο αιώνα.

Το Μουσείο της Κιμώλου, όπου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, αγγεία γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων.

Στη Κίμωλο, αξίζει να επισκεφτεί κανείς πολλές άλλες εκκλησίες αλλά και ξωκλήσια των οποίων η αρχιτεκτονική, άρρηκτα δεμένη με το περιβάλλον, θα μαγέψει τον επισκέπτη.

Οι φιλόξενοι κάτοικοι του νησιού σας περιμένουν και σας εγγυώνται υπέροχες διακοπές.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Συγκρότημα «Sardis Rooms-Resturant»

Το συγκρότημα Sardis Rooms-Resturant σας καλωσορίζει στη μικρή, ασημένια πινελιά του Αιγαίου την πανέμορφη Κίμωλο. Βρισκόμαστε 30m από την παραλία της Αλυκής, μιας από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού.

Τα δωμάτια μας είναι εμπνευσμένα από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική ενώ παράλληλα έχουμε εντάξει όλες τις σύγχρονες ανέσεις για να σας προσφέρουμε μια αξέχαστη διαμονή.

Το εστιατόριο μας, καταγράφοντας μια πορεία 18 ετών συνεχούς επιτυχούς λειτουργίας θα σας προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης και υψηλής ποιότητας.

Συγκρότημα «Sardis Rooms-Resturant»
Διεύθυνση: Οικισμός Αλυκής – Κίμωλος
Τηλέφωνο: 22870-51458
Ιστοσελίδα: www.kimolosrooms.com
ΜΗΤΕ: 1172Κ112Κ0699400

 

*Ευχαριστούμε το VisitGreece για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες kimolos.gr, e-kyklades.gr και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού.

Φωτογραφίες: Konstantinos Zanetis, Andreas Petrakis, kimolos.gr

Κίμωλος: Μοναδική φυσική ομορφιά | iloveyougreece.gr

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.