Στο κέντρο της Ηπείρου, 260 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, δεσπόζει η επιβλητική πόλη των Ιωαννίνων, πρωτεύουσα της Ηπείρου και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

Πρόκειται για μία ιστορική πόλη που αναπτύχθηκε γύρω από τα ακίνητα νερά της λίμνης Παμβώτιδας, ήδη από τις αρχές της βυζαντινής εποχής.

Η πόλη των Ιωαννίνων ή αλλιώς γνωστή ως «πόλη του Αλή- Πασά» και «πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών», κρύβει μύθους των παλιών χρόνων που έχουν αφήσει το σημάδι τους και στη σύγχρονη εποχή. Πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς, τόσο για τον πολιτισμό της, όσο και για τη φυσική της ομορφιά, χάρη στη λίμνη με το κατοικημένο φυσικό νησί της.

Η λίμνη και το νησί των Ιωαννίνων

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περπατήσει γύρω από τις γεμάτες πλατάνια όχθες της λίμνης Παμβώτιδας με τα μικρά παλιά μαγαζάκια και τα σπουδαία εστιατόρια που προσφέρουν τα ιδιαίτερα βατραχοπόδαρα, το ξεχωριστό έδεσμα των Ιωαννίνων.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ξενοδοχεία στην περιοχή

Το νησάκι, που συνδέεται με την πόλη χάρη στα μικρά καΐκια των κατοίκων, είναι γεμάτη με γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια και ταβέρνες με υπέροχες γεύσεις. Ταυτόχρονα, το νησί προσφέρει ένα ταξίδι στο παρελθόν, χάρη στα μοναστήρια που χτίστηκαν κατά τον 13ο αιώνα. Φυσικά, δίπλα στη φυσική ομορφιά και την πυκνή βλάστηση, το νησί προσφέρει και μαθήματα ιστορίας στους επισκέπτες του με το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου, που στεγάζεται στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς.

Η ιστορική πόλη

Η γραφική πόλη των Ιωαννίνων, εκτός από τη φυσική της ομορφιά και την έντονη ζωή της, είναι μια πόλη που αποκαλύπτει την ιστορία και τον πολιτισμό της σε κάθε γωνία.

Τα επιβλητικά κάστρα της πόλης είναι τα αρχαιότερα βυζαντινά φρούρια της ελληνικής επικράτειας και δίνουν μια αίσθηση μυστηρίου. Στα κάστρα αυτά έζησε ο Αλή Πασάς, που η εμβληματική παρουσία του έχει δώσει μεγάλο υλικό για θρύλους που συνεχίζονται να αναπαράγονται σε όλη την περιοχή. Η σημαντική κληρονομιά της περιοχής προσφέρει στον ταξιδιώτη την ευκαιρία να επισκεφτεί αξιόλογα μουσεία, όπως το αρχαιολογικό και το βυζαντινό μουσείο των Ιωαννίνων και το τέμενος Ασλάν Πασά.

Η πόλη επίσης προσφέρει μοναδικά γλυκά στα παραδοσιακά καφενεία και είναι διάσημη για τα ιδιαίτερα περίτεχνα και λεπτοδουλεμένα ασημικά της, γνωστά σε όλη την Ελλάδα ως γιαννιώτικα κοσμήματα.

*Ευχαριστούμε το δήμο Ιωαννίνων και το VisitGreece για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες ioannina.gr και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.