Η Δράμα, μια μικρή πόλη στην ανατολική Μακεδονία, μας θυμίζει για άλλη μια φορά ότι η φύση μαζί με τον πολιτισμό, μπορούν να δώσουν μια αξεπέραστη εικόνα ομορφιάς στον ελλαδικό χώρο.

Η Δράμα σήμερα μετράει περίπου 46.000 κατοίκους, αλλά η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η περιοχή είχε κατοικηθεί ήδη από τους παλαιολιθικούς χρόνους, όπως φαίνεται και από το σπήλαιο Μααρά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Στα κλασικά χρόνια οι κάτοικοί της λάτρευαν τον θεό Διόνυσο και καλλιεργούσαν αμπέλια, ενώ στα βυζαντινά χρόνια, αποτελούσε ένα σημαντικό σταυροδρόμι του εμπορίου.

Όλη η μακραίωνη ιστορία της Δράμας αποκαλύπτεται στους επισκέπτες της και σήμερα. Με μια βόλτα στην πόλη, θα δεις τα βυζαντινά τείχη, τόσο στο βόρειο τμήμα, όσο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο μπορείς να φανταστείς, ακόμα και σε αυλές σπιτιών! Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, δίπλα από τον καταπράσινο δημοτικό κήπο, όπου χιλιάδες τουρίστες καταφτάνουν για να δουν από κοντά μαζί με όλα τα άλλα, τον χαυλιόδοντα μαμούθ που βρέθηκε στο σπήλαιο Μααρά.

Η πόλη βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Φαλακρό και δεν είναι τυχαίο ότι οι ντόπιοι το αποκαλούν «το βουνό των λουλουδιών». Η φύση προίκισε την περιοχή με ένα καταπράσινο περιβάλλον, γεμάτο αρώματα βοτάνων και λουλουδιών με πολλές πηγές νερών. Γι’ αυτό άλλωστε η περιοχή είναι το ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να κάνουν πεζοπορία την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά και σκι τον χειμώνα. Όμως για να δεις το μεγαλείο της φύσης, δεν χρειάζεται να φύγεις από την πόλη, αφού ακριβώς στο κέντρο της είναι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ένα από τα ομορφότερα πάρκα της Ελλάδας, με πηγές, λίμνες, καταρράκτες και πελώρια δέντρα, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν κάτω από τον ίσκιο των δέντρων ή στις ταβέρνες.

Μαζί με όλα τα άλλα όμως, η Δράμα έχει γίνει αγαπημένος προορισμός τόσο με το παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που γίνεται κάθε Σεπτέμβρη, όσο και με την Ονειρούπολη, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της Ελλάδας.

*Ευχαριστούμε το δήμο Δράμας και το VisitGreece για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες dimos-dramas.gr και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού.

iloveyougreece.gr

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.