Όποιος επισκεφτεί την Αμοργό θα καταλάβει αμέσως γιατί η ταινία Απέραντο Γαλάζιο γυρίστηκε εδώ. Το ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο του βραχώδους νησιού κάνει τη θέα της θάλασσας του Αιγαίου αφοπλιστική,
ενώ οι παραλίες της Αμοργού με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και τις σπηλιές τους μαγεύουν τον επισκέπτη.

Οι κάτοικοι εδώ υποδέχονται τον επισκέπτη σαν να ήταν φίλοι από παλιά και τον προσκαλούν να ζήσει μαζί τους αξέχαστες στιγμές. Τα καταλύματα του νησιού είναι κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ υπάρχουν και κάποιες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Χώρα

Χτισμένη στο κέντρο του νησιού ανάμεσα σε μικρούς λόφους η λαβυρινθώδης Χώρα της Αμοργού αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη χώρα την Κυκλάδων. Τα μικρά κατάλευκα σοκάκια της, τα στολισμένα με ανθισμένες βουκαμβίλιες παραδοσιακής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής σπίτια της, τα παραδοσιακά καφενεία αλλά και οι σκιερές πλατείες της προσκαλούν τον επισκέπτη να αφεθεί στη μαγεία της. Περάστε ένα πρωινό περιπλανώμενοι στα σοκάκια της, ξαποστάστε στα καφενεία για να γευτείτε παραδοσιακό κυκλαδίτικο πρωινό, επισκεφτείτε το Κάστρο και τις εκκλησίες, μιλήστε με τους ντόπιους που πάντα υποδέχονται τον επισκέπτη με ένα μεγάλο ειλικρινές χαμόγελο. Το απόγευμα όλο το νησί μαζεύεται εδώ για να απολαύσει τις τοπικές γεύσεις στα ουζερί και στα εστιατόρια, ενώ το βράδυ σερβίρεται άφθονη παραδοσιακή ψημένη ρακή σε όλα τα μπαρ. Μην εκπλαγείτε αν ξαφνικά πέσετε πάνω σε κάποια αυθόρμητη γιορτή στους δρόμους της Χώρας.Αυτή θα είναι σίγουρα μία ακόμη από τις μικρές εκπλήξεις που σας επιφυλάσσει!

Τα λιμανια του νησιου

Τα Κατάπολα είναι το ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού. Από εδώ ξεκινούν πολλά καραβάκια που σας οδηγούν σε μαγικές παραλίες. Στη μαρίνα του χωριού αράζουν πολλά σκάφη και μικρά κρουαζιερόπλοια.

Η Αιγιάλη είναι το δεύτερο λιμάνι της Αμοργού. Κατά μήκος της πανέμορφης παραλίας της θα βρείτε πολλά beach bar και ταβέρνες, ενώ εδώ συγκεντρώνονται οι περισσότεροι νέοι, καθώς στην Αιγιάλη βρίσκεται το κάμπινγκ του νησιού. Σκαρφαλωμένα στο βουνό πίσω από την Αιγιάλη βρίσκονται τρία πανέμορφα χωριά: τα Θολάρια, η Λαγκάδα και ο Ποταμός. Σε όλα θα βρείτε προσεγμένα εστιατόρια και μπαρ. Επισκεφτείτε τα την ώρα της δύσης του ηλίου και η θέα θα σας ανταμείψει!

Μονή Παναγίας της Χοζοβιώτισσας

Στα 300 μέτρα από τη θάλασσα, στο βουνό του Προφήτη Ηλία, δεσπόζει κατάλευκο ένα μικρό θαύμα της ανθρώπινης φύσης: η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Ορατή μόνο από τη θάλασσα, αποτελεί ένα μοναδικό δημιούργημα της ανθρώπινης θέλησης κόντρα στα φυσικά στοιχεία. Σαν ένα γιγάντιο χέρι να την ζωγράφισε στο βράχο, η θέα της προκαλεί δέος και θαυμασμό και κάνει τον επισκέπτη να αναρωτιέται πώς τον 10ο αιώνα κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να φτιάξουν αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι η εικόνα της Παναγίας, από την οποία και ονομάστηκε η Μονή, έφτασε με θαυμαστό τρόπο από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Τα κελιά των μοναχών, τα μαγειρεία, οι αποθήκες και όλοι οι υπόλοιποι χώροι της μονής είναι υπόσκαφοι, ενώ στο εσωτερικό της φυλάσσονται ανεκτίμητοι εκκλησιαστικοί θησαυροί: βυζαντινές εικόνες και χειρόγραφα ευαγγέλια. Στη γιορτή της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου, διοργανώνεται πανηγύρι με φαγητό και παραδοσιακό αμοργιανό γλυκό παστέλι, ενώ το Πάσχα η εικόνα της Παναγίας περιφέρεται σε όλο το νησί.

Παραλίες

Οι παραλίες της Αμοργού είναι μοναδικές: τα καταγάλανα νερά, τα βράχια που δημιουργούν μικρές κρυψώνες, η απεραντοσύνη του Αιγαίου, συνθέτουν ένα ξεχωριστό σύνολο. Λίγες από αυτές είναι οργανωμένες παραλίες, ενώ οι περισσότερες είναι προσβάσιμες είτε με τα πόδια είτε με καραβάκι.

-Στην Αγία Άννα, την παραλία της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο», θα βρείτε δύο πανέμορφους όρμους. Το εκκλησάκι της Αγίας Άννας δεσπόζει στον έναν από αυτούς, ενώ όσο κολυμπάς βλέπεις τη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Η παραλία έχει μικρό βότσαλο, βράχια και σπηλιές, τα νερά είναι κρυστάλλινα και ενδείκνυνται για παρατήρηση με μάσκα.

-Η μοναδική παραλία του Μούρου με τους βράχους που ξεπηδούν μέσα από τα καταγάλανα νερά, το ψιλό χαλίκι και τους θεόρατους βράχους που δημιουργούν σκιά αλλά και μικρές κρυψώνες, θα σας συνεπάρει! Απολαύστε τη θέα που κόβει την ανάσα από την καφετέρια που βρίσκεται στην κορυφή του μονοπατιού και οδηγεί στην παραλία.

-Ο Άγιος Παύλος είναι μια μικρή χερσόνησος με ψιλόβότσαλο. Από εδώ φεύγουν τα καραβάκια που πηγαίνουν στη Νικουριά, ένα μικρό νησί με δύο πανέμορφες παραλίες.

-Η παραλία της Αιγιάλης είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία του νησιού. Εδώ θα βρείτε πολλά beach bar και ταβέρνες. Στο τέλος της παραλίας ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στην απομονωμένη παραλία του Λεβροσού.

-Ο Όρμος της Καλοταρίτισσας βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Πρόκειται για μια οργανωμένη αμμώδη παραλία με beach bar και καταγάλανα νερά. Από εδώ ξεκινούν τα καραβάκια που πηγαίνουν στην πανέμορφη παραλία της Γραμβούσσας, με τη λευκή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά.

-Το Μαλτέζι είναι προσβάσιμο μόνο με το καραβάκι που ξεκινά από τα Κατάπολα. Είναι οργανωμένη, αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και beach bar.

-Η Μικρή Βλυχάδα είναι ήσυχη και απομονωμένη παραλία με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Η πρόσβαση σε αυτή είναι λίγο δύσκολη, καθώς γίνεται μόνο με τα πόδια από ένα μονοπάτι που ξεκινά από τα Θολάρια.

-Στον Όρμο Λίβερου, μια μικρή βραχώδη παραλία, εκτός από τα καταγάλανα νερά, θα βρείτε και το εντυπωσιακό ναυάγιο «Ολυμπία», που εμφανίζεται στην ταινία «Απέραντο Γαλάζιο».

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:

-Λαδοτύρι
-Πατατάτο (κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο)
-Ψημένη ρακή
-Παστέλι
-Τα ξεροτήγανα είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Αμοργού και συνοδεύει κάθε χαρούμενη στιγμή της ζωής των Αμοργιανών, όπως γιορτές, γάμους, βαφτίσια κλπ.

-Χορτοπιτάκια γεμισμένα με σέσκουλα,μάραθο,φρέσκο κρεμμύδι,διόσμο και κανέλλα.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

«Μεζεδοπωλείο Τρανζιστοράκι»

Το Μεζεδοπωλείο «Τρανζιστοράκι» βρίσκεται σε ένα από τα πιο γραφικά νησιά των Κυκλάδων, στην Χώρα Αμοργού.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν όμορφες αντίκες που σε συνδυασμό με τις όμορφες μελωδίες σε παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή.

Το όμορφο πλατύστενο αλλά και χρώματα του μαγαζιού έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μία όμορφη και χαλαρωτική διάθεση σε όλους εσάς και το προσωπικό του μαγαζιού φροντίζει για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις πρώτες ύλες, για να δώσουμε μία πολύ καλή ποιότητα και γεύση στα πιάτα μας.

Σας περιμένουμε όλους στο ΤρανζισΤοΡάκι με ευχάριστη και παρεΐστικη διάθεση.

«Μεζεδοπωλείο Τρανζιστοράκι»
Διεύθυνση: Χώρα – Αμοργός
Τηλέφωνο: 6988820049
Ιστοσελίδα: www.tranzistoraki-amorgos.gr

«Lakki Village Hotel»

Οι παροχές μας είναι σε αρμονία με την Κυκλαδίτικη παράδοση και με το δικό μας μοναδικό τρόπο. Προσφέρουμε δωμάτια, studios και διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις που χρειάζεστε για απολαυστικές διακοπές. Όλα με δική τους είσοδο και θέα στον κήπο, στα χωριά , στην πισίνα ή την θάλασσα.

Βρίσκεται στην παραλία της Αιγιάλης μία από τις πιο όμορφες και ήσυχες παραλίες του νησιού. Μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο με πισίνα, μπαρ, εστιατόριο και παιδική χαρά μπορείτε να απολαύσετε το περιβάλλον.

«Lakki Village Hotel»
Διεύθυνση: Όρμος Αιγιάλης – Αμοργός
Τηλέφωνο: 22850-73253 | 22850-73505
Ιστοσελίδα: www.lakkivillage.com
ΜΗΤΕ: 1144K113K002700

«Evi’s studios»

Τα «Evi’s studios» αποτελούνται από άνετα και ευρύχωρα δωμάτια, στούντιο και διαμερίσματα για 2-8 άτομα. Το βρίσκονται σε ένα υπέροχο μικρό κήπο με μπαλκόνι ή βεράντα τα περισσότερα με θέα στη θάλασσα και/ή στο χωριό και τον κήπο.

Το κατάλυμα είναι χτισμένο με παραδοσιακό τρόπο και είστε ευπρόσδεκτοι να καθίσετε στον κήπο για να απολαύσετε και έχουμε επίσης ένα μπάρμπεκιου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα.

«Evi’s studios»
Διεύθυνση: Θολάρια – Αμοργός
Τηλέφωνο: 6937188750
Ιστοσελίδα: www.amorgos-evis.com
ΜΗΤΕ: 1174Κ112Κ0380200

«Aegialis Hotel & Spa»

Ξενοδοχείο 5 αστέρων, που προσφέρει τις διακοπές των ονείρων σας! Εγγυάται μια μοναδική εμπειρία στη διαμονή σας, με άψογες υπηρεσίες και παροχές.

Ανοίξτε το μπαλκόνι σας στο Απέραντο Γαλάζιο της Αμοργού! Απολαύστε ένα ονειρεμένο Ελληνικό πρωινό, ηρεμώντας με την εκπληκτική θέα! Αναζωογονηθείτε στο “Lalon Idor Spa”! Χαλαρώστε δίπλα στην θαλασσινή πισίνα, με μια παγωμένη μπύρα, αγναντεύοντας ολόκληρη την Αιγιάλη! Δοκιμάστε δροσερές υγιεινές σαλάτες και ελαφρά γεύματα, όλη τη μέρα.

Το βράδυ, το εστιατόριο “AMBROSIA GALLERY RESTAURANT”, προσφέρει γεύσεις ιδιαίτερες, Ελληνικές. Ένα ρομαντικό δείπνο με καλό κρασί και ωραία μουσική, είναι ότι καλύτερο για το κλείσιμο μιας όμορφης μέρας.

«Aegialis Hotel & Spa»
Διεύθυνση: Αιγιάλη – Αμοργός
Τηλέφωνο: 22850-73373 | 6936608678
Ιστοσελίδα: www.amorgos-aegialis.com
ΜΗΤΕ: 1174K015A1124300

«Plori Studios & Apartments»

Το «Plori Studios & Apartments» στην Αμοργό σας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε την παραδοσιακή ελληνική ζωή στην Θολάρια σε ένα λόφο με θεά στο λιμάνι της Αιγιάλης, και σε απόσταση μόλις 3 χλμ.

Το συγκρότημα αποτελείται από 3 σχεδιασμένοι προσωπικοί άνετα και ευρύχωρα στούντιο και διαμερίσματα για 2-5 άτομα. Τα δωμάτια διαθέτουν βεράντα με υπέροχη θέα στη θάλασσα, τα βουνά και τα Θολάρια. Όλα τα στούντιο είναι πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις που χρειάζεστε για χαλαρωτικές διακοπές.

«Plori Studios & Apartments»
Διεύθυνση: Θολάρια – Αμοργός
Τηλέφωνο: 697-7771676
Ιστοσελίδα: www.amorgos-plori.com
ΜΗΤΕ: 1174Κ133Κ1320000

«Angeliki Ρension»

Βρισκόμαστε στα Κατάπολα της Αμοργού το φυσικότερο λιμάνι των Κυκλάδων, στο οποίο βρίσκονται τρεις διατηρητέοι, προστατευόμενοι οικισμοί. Η Ρension Angeliki βρίσκεται στο μεσαίο συνοικισμό. Απέχει 350 μέτρα από το λιμάνι, λιγότερο από 100 μέτρα από την κεντρική παραλία και μόλις 3 λεπτά με τα πόδια από τον τερματικό σταθμό των λεωφορείων.

Τα 6 δωμάτια που βρίσκονται στο όροφο διαθέτουν, μπάνιο, κλιματισμό, τηλεόραση, ψυγείο, εξαιρετική βεράντα με θέα στην θάλασσα καθώς και την δυνατότητα να ετοιμάσετε το πρωινό σας σε κοινόχρηστό χώρο. Στο ισόγειο υπάρχουν δύο ξεχωριστά δωμάτια με κοινόχρηστη κουζίνα και δύο μπάνια. Τα δωμάτια είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να νοικιάζονται ως δίκλινα, αλλά και ως διαμέρισμα τεσσάρων ατόμων. Διαθέτουν κουζίνα, κλιματισμό και τηλεόραση. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

«Angeliki Ρension»
Διεύθυνση: Κατάπολα – Αμοργός
Τηλέφωνο: 22850-71280
Ιστοσελίδα: www.angeliki-amorgos.com
ΜΗΤΕ: 1174Κ111Κ0372900

«Art Studio Αpartments»

Το Art Studio είναι ένα νεόδμητο συγκρότημα που διαθέτει 8 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Βρίσκεται στο κέντρο της Λαγκάδας.

Με ιδιόκτητη, κοινόχρηστη, λιθόστρωτη αυλή περιμετρικά παραμένει ένα ήσυχο σημείο, μόλις 3 χιλιόμετρα από τη μοναδική παραλία της Αιγιάλης. Αποτελεί ένα ξεχωριστό περιβάλλον διαμονής για κάθε επισκέπτη! Η φυσική πανοραμική θέα, του όρμου της Αιγιάλης από όλα τα δωμάτια αποτελεί τον κύριο λόγο της διαμονής σας εδώ.

«Art Studio Αpartments»
Διεύθυνση: Αιγιάλη – Αμοργός
Τηλέφωνο: 22850-73059 | 6934773933
Ιστοσελίδα: www.artstudioapartments.com
ΜΗΤΕ: 1174K133K1167401

 *Ευχαριστούμε το VisitGreece για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες e-kyklades.gr και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού.

Αμοργός: Το νησί του απέραντου γαλάζιου | iloveyougreece.gr

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.